RSS Feed

bila negara sendiri seperti di negara orang.

malam itu saya berborak bersama seorang rakan. dia mengeluh. dan saya juga faham kenapa dia mengeluh.

"hai. nak lepak bukit bintang kawasan pak-pak arab."

"nak ke sunway kawasan gelap. mereka yang datang dari africa."

"lepak klcc ramai sangat bangsa. bangla. semua."

"kita di malaysia atau di pusat penempatan mangsa-mangsa perang dunia."

lalu ada seorang mencelah.

"inilah satu malaysia! semua orang boleh tinggal dan hidup dalam negara ini. tiada masalah langsung!"

ya. agaknya inilah satu masalah. mungkin 10 atau 20 kaum induk bukan sahaja melayu, cina, dan india. bertambah lagi ada barangkali.

polis suka sebab mereka banyak duit. pakcik teksi suka sebab mereka bayar lebih. perempuan suka sebab hidung mancung badan sasa.

pihak universiti: senang nak kaya kan ambil pelajar asing. mereka banyak duit. anak melayu susah. nak bayar yuran tunggu ptptn la. tunggu mara lah. tunggu jpa la. yuran mahal sedikit bising. bukan?

barisan nasional: apa cerita? berkhidmat untuk rakyat? biarlah mereka datang. rating pelancong atau pelajar asing datang ke malaysia meningkat. malaysia juga dapat nama. tidak begitu?

parti keadilan rakyat: apa lagi. waktu ni laa nak lawan. hentam. sudah-sudahlah nak naikkan nama tunjuk gah. kalau kerja bagus dan berkhidmat untuk rakyat. nanti kami undi lagi.

lain-lain: jangan asyik fikir nak lompat parti jeh. bosan dah. bila nak kerja?

politik: bukan bagus pun. semua nak ada wang. semua nak nama.

aku: dah melalut jauh dari topic. tapi sampai bila nak macam ni? senang sangat nak jumpa bangsa asing sekarang. bilangan makin ramai dan keselamatan makin tergugat.

Pesanan dari kutu-kutu Liverpool untuk Ayam-ayam kicap Man UTd

untuk bapak-bapak ayam kicap yang besar-besar ni.

AYAM, AYAM, AYAM, AYAM

kuda-kuda tu dah tua. dah boleh inject kasi mati lah.
sudah takda function org putih kata.



bukan fans liverpool pun. tapi terasa tak puas kalau tak mengata mereka kan!
main macam ayam kicap. sikit lagi boleh buat gulai dah! :D

Otak Letak kat Lutut.




bodoh. benda macam ni pun nak buat main. semua nak popular semua nak tunjuk macho. otak letak kat lutut. rasa macam nak bagi siku jeh.

sudah-sudahlah tu. masuk raja lawak kalau nak masuk tv. nak popular.

tekan!

jangan manipulasikan fikiran orang lain dengan benda macam ni.

komen: aku nak cuba lipat kain pelikat tunjuk jari tengah pula lepas ni.

Most romantic poem i'm ever read :P

terus terang nak cakap. ini adalah puisi inggeris yang paling romantik yang pernah dibaca oleh aku. maaf sebab lari dari jalanan sebentar. terasa rugi bila baca sorang-sorang. jadi mari kita sama-sama menghayatinya.

1. My darling, my lover, my beautiful wife:
Marrying you has screwed up my life.

2. I see your face when I am dreaming.
That's why I always wake up screaming.

3. Kind, intelligent, loving and hot;
This describes everything you are not.

4. Love may be beautiful, love may be bliss,
But I only slept with you 'cause I was pissed.

5. I thought that I could love no other
-- that is until I met your brother.

6. Roses are red, violets are blue, sugar is sweet, and so are you.
But the roses are wilting, the violets are dead, the sugar bowl's
empty and so is your head.

7. I want to feel your sweet embrace;
But don't take that paper bag off your face.

8. I love your smile, your face, and your eyes
Damn, I'm good at telling lies!

9. My love, you take my breath away.
What have you stepped in to smell this way?

10. My feelings for you no words can tell,
Except for maybe 'Go to hell.'

11. What inspired this amorous rhyme?
Two parts vodka, one part lime.

cik nadia :) suke tak kalau puisi ini ditujukan kepada anda?
hahahahahahhaa :D

Al-Quran pada kulit bayi

ada baca Kosmo tak hari ni?
kalau belum tekan kat bawah ni.


TEKAN!!

sila baca. dan luangkan sedikit masa untuk komen.
tidak mahu untuk menulis panjang lebar.
tetapi tak rugi untuk kita berdiskusi sebentar bukan?




sumber dari kosmo! rabu 21 oktober 2009.

pendatang asing: mereka datang, mereka takhluk, dan mereka jajah kembali.

sebelum kita teruskan tengah topic yang agak hangat tapi kasi letak ais dia dah jadi suam-suam kuku. kita kena kembali ke masa sampau. orang putih kata back to the future. tak perlu balik ke lampau sangat. bukan suruh kembali ke zaman kesultanan melayu melaka. tidak juga ke zaman mesolitik ataupun paliolitik. cukup kembali pada 7 atau 10 tahun lepas. 10 tahun yang kebelakang mungkin lebih afdal.

untuk pendekkan cerita. supaya mereka-mereka yang malas baca panjang-panjang tak macam terpaksa baca kan. mudah sahaja persoalan untuk 10 tahun lepas. senang tak nak jumpa atau terserempak dengan pendatang asing seperti dari afrika, timur tengah, dan juga dari negara-negara lain? susah bukan? dan jarang-jarang kita temui. maknanya waktu itu kelompok mereka tidak besar. perkauman dan sifat kenegaraan mereka tidak kuat bukan. jadi mereka sangat hormat kepada penduduk di Malaysia. dan satu juga isi yang penting. waktu itu sifat permuafakan penduduk di malaysia masih ada walaupun hanya dan tinggal saki baki jeh. sekurang-kurangnya masih ada. syukur juga di situ. ok sepuluh tahun lepas MEREKA HANYA DATANG.

sudah-sudah. kembali ke zaman kini. zaman millenium. zaman semua di hujung jari. sekarang cuba anda keluar ke pusat-pusat membeli beli seperti midvalley megamall, Suria KLCC, Pavillion, dan mana-mana lagi tempat tumpuan awam, cuba anda perhatikan susah tak nak jumpa mereka yang bukan berasal dari negara kita? senang bukan. populusi mereka di sini semakin bertambah bukan. dan mereka semakin berani. perasaan hormat pada penduduk malaysia semakin hilang. dan sifat kurang ajar makin menjadi-menjadi. dan disini MEREKA TAKHLUK.

dan disini sebenarnya yang paling penting. dan disini sebenar yang sangat perlu ditekan. apabila mereka JAJAH KEMBALI. keliru dengan maksud saya? kita susuli dengan pengalaman dan cerita tentang mereka ini apabila mereka mula merasakan mereka sedang menjajah negara ini.

kita mula sekali mereka yang datang dari tanah arab. ingatkan mereka datang dari sana baik. berbudi pekerti. mula-mula datang bilangan tak ramai ok. baik jeh. tapi sekarang bila dah ramai. macam sial. dah laa tak tahu hormat orang. lepas tu lagi nak tunjuk hebat. perkara biasalah bagi mereka bila naik lrt tak beradap. tak ada nak tunggu-tunggu turn bila nak beli tiket. main sapu jeh. konon dialah orangnya. aku nasib baik hormat pada yang kerja kat lrt jeh. kalau tak dah lama aku rembat. aku selalu gak lepak-lepak dengan pakcik yang bawa teksi. mereka pun selalu bising orang arab memang kurang ajar. bayar nak kurang jeh. ayat yang mereka akan selalu guna. "we are brother! we are brother!" kalau sekali dua pakcik tu kata boleh laa juga halalkan. tetapi bila dah naik lemak. pakcik itu dengan muka nak bagi hayunan maut jeh berkata. "ok we are brother. but other balance haram." pakcik-pakcik teksi kata mereka sensitif tentang perkataan haram.

kisah mereka-mereka yang marah bila panggil nigga plak! kalau cara dan gaya kau baik. tak adanya nak panggil macam tu. mereka ini lagi bangsat. sekarang mereka lagi suka jalan berkumpulan. mereka juga gelarkan geng mereka geng gagak hitam. tempat aku kat taman melati pun ada gak mereka-mereka ini. port mereka satu tempat gelap. lokasi aku tak tahu macam mana nak mention. bila dah jalan ramai-ramai. mula tunjuk samseng kan? bila dah tunjuk samseng mula laa hati nak marah jeh kan? persekitaran jadi tak selamat. kita nak keluar pun jadi takut kan. badan dah laa besar-besar. hitam plak tu. dah macam orang minyak pun ada. tolong laa sedar awak tu tinggal kan negara orang. malaysia ini aman bukan macam afrika huru-hara. tolong ubah mentaliti dan tolong hormat orang. mereka ini adalah golongan yang selalu buat kacau. satu hari aku lepak dengan pakcik polis waktu tunggu roti john ada mamat afrika lalu dia mengeluh. aku tanya ape hal. dia jawap. kalau sehari tak ada panggilan ada selisih faham kat pub ker club ker dari mereka mereka ini tak sah. balik-balik mereka juga yang buat hal buat kecoh. aku faham sangat. mereka memang selalu buat hal pun. sebab mereka ingat mereka hitam mereka kuat.

ok bangsa-bangsa lain yang aku tak sebut diatas. mereka-mereka yang kerja kat stesen minyak, tapak pembinaan, rumah orang-orang kaya, pusat membeli belah dan juga pengawal keselamatan. maksud aku adalah bangla, indon, myanmar, dan seangkatan lagi. mereka ini juga dah terlalu ramai. sangat ramai dan makin sukar dikawal. ada baca suratkhabar tak? kebanyakkan penjenayah yang tumpas atau ditembak mati. majoriti adalah bangsa luar. mereka menyamun, merompak dan juga bermacam-macam lagi. tak kata bangsa kita baik sangat. tetapi mereka juga berani mati. boleh fikir logik kan. seberang ke malaysia tanpa dokumen yang sah pun mereka berani. duduk dalam tong eksport ke malaysia pun mereka tak goyang. inikan pula merompak rumah-rumah kat malaysia. apalah sangat kan. apa yang boleh dikatakan. jenayah meningkat seangkatan dengan peningkatan warga-warga asing in. setuju tak sebenarnya mereka yang buat kacau kat malaysia ini.


kenapa ramai yang masuk ke malaysia lepas tu taknak keluar? kenapa visa pelancong dah tamat pun masih ada kat malaysia lagi? dan kenapa visa pelajar dan tamat pun masih ada kat malaysia? dan kenapa masuk secara haram dah hantar pulang pun datang lagi? sebab mereka rasa mereka kuat kat malaysia. sebab mereka semakin kuat kat malaysia ini. dan mereka sedikit pun tak hirau kat penduduk malaysia. apa laa sangat penduduk kat malaysia. setakat heboh kat blog jeh boleh laa kan?

paling menyampah dan rasa sakit hati bila kerajaan indonesia minta macam-macam untuk pembantu rumah yang berasal dari negara mereka. sedar tak mentaliti kita dah dijajah bila kita kena macam ni? kenapa pula kita yang perlu risau dan takut bila mereka minta macam-macam. gaji minima rm800. mesti ada cuti itu cuti ini. susah-susah sangat hentikan sahaja pengambilan pembantu rumah dari negara mereka. kerja di sini senang-senang lagi nak demand tinggi. yang orang kaya pula cuak-cuak. banyak lagi alternatif lain. makcik-makcik malaysia pun ramai sanggup jadi pembantu rumah kot.

dan sekali lagi nak pertikaikan kerajaan malaysia. post lepas juga mempertikaikan kerajaan. dan ini sekali lagi. susah sangat ke nak tangkap pati. kenapa mereka semakin ramai? sepatutnya malaysia juga dah boleh guna pakai undang-undang singapura. mereka yang menyeberangi singupura tembak sahaja. nampak kejam tapi berkesan. buat apa nak berlembut sangat. tangkap penjara dulu bagi makan 5 kali sehari lepas tu hantar pulang naik kapal-kapal. buat bazir duit kerajaan jeh. mereka gak yang seronok. dapat makan free dapat tiket pulang free. patut suruh mereka balik berenang jeh.

untuk perempuan-perempuan di luar sana. jangan nak cari batang besar dan hitam sahaja. esok dapat anak dia lari. hantar kau hilang sama. tinggal cuma bayi hitam rambut kerinting jeh. hah! pandai-pandailah korang.

maaf untuk pembaca dari indonesia. tetapi inilah situasi kini. realiti di malaysia. harap faham. bukan perkauman.

sesuatu yang akan datang.

mengenai pengemis sudah saya tuliskan.
sudah ada pro dan kontra.
dan juga suda ada reaksi dari mereka yang berfikiran terbuka.
usah malu untuk selitkan pendapat.
tak kena bayar pun.

tulisan akan datang.
suatu yang cukup sinomin.
sesuatu yang juga menjadi buah mulut penduduk dan masyarakat kini.
terutama sekali di kuala lumpur.

pendatang asing: mereka datang, mereka takhluk, dan mereka jajah kembali.


dan sesuatu nota penting. ungkit dan bangkit cerita yang lama hanya mendatangkan keburukkan dan juga persengketaan. manusia boleh berubah jika diberi ruang dan peluang. manusia juga bisa mengerti yang mana kasih yang mana bukan. sebab itu banyak menagih dan penjenayah bila keluar dari tahanan kembali menagih kembali melakukan jenayah. sebab kita masih ungkit kisah hitam mereka. ungkit keburukkan mereka. sedangkan mereka cuba untuk ubah diri mereka. cuba untuk lebih positif. cuba transform kan ini dalam cinta dalam keluarga. sama juga barangkali. fikir dan cari konklusi dalam diri sendiri.

pengemis: adakah ini adalah satu pekerjaan kini?

mari kita susuli pengalaman ini. pengalaman pertama. kita bersama cik bunga hati yakni nadia puaad pulang dari pusat membeli belah mid valley. ketika di atas jejantas untuk ke stesen komuter. di tepi aku seorang kanak-kanak dalam linkungan 5 atau 6 tahun sedang mengemis dan di depan sedikit adalah seorang ibu bersama anak dalam pelokkan yang berusia 1 setahun lebih. aku keliru untuk sedekah yang mana satu. tetapi aku beri rm1 kepada budak itu. beberapa langkah menjauhi pengemis ini. ibu yang mengemis tadi mendekati kanak-kanak dan berumur 5 hingga 6 tahun ini dan mengambil sejumlah wang yang berjaya dikumpul oleh kanak-kanak itu tadi. baru aku sedari yang mereka ada keluarga. ibu itu berlalu dan pergi mendapatkan komuter. ketika hendak menunggu komuter dia mengira wang yang berjaya dikumpul. agak banyak juga. dan kemudian beliau mengemis di dalam stesen komuter itu pula.

cerita kedua. aku di hampiri seorang lelaki yang agak tua umurnya. sedang membawa tongkat dan satu tupperware kecil. beliau menghampiri aku dan kemudian meminta sedikit wang. aku tidak hulurkan wang sebab baru siang tadi aku tertipu oleh seorang wanita dengan anak-anaknya. pengemis itu berlalu pergi dan menuju ke meja-meja lain di dalam kedai tersebut. setelah selesai makan dan lepak ala kadar. aku pergi temankan kawan aku ke sebuah kedai makan lain yang berhampiran untuk membeli rokok. kebetulan pengemis tadi juga hendak membayar makanan yang dimakan oleh beliau. tercicir-cicir duit beliau dari poket ketika hendak mengeluarkan wang. agak banyak nilainya.

cerita ketiga adalah ketika aku cuti semesta. ketika membantu ibu aku di restoran miliknya. seorang pengemis datang dengan keadaan penuh compang camping dan berbau busuk. duduk di meja yang paling hampir dengan pintu masuk kedai dan terus memesan teh tarik bersama nasi lemak. setelah 10 minit berlalu ada seorang lagi yang rupa dan pakaian yang lebih kurang sama datang duduk di meja yang sama. mereka berborak dan menambah order minuman. setelah agak lama berbual dan minum mereka datang dan panggil order. nah! rm50 dia kasi bayar dia punya minuman.

banyak lagi situasi yang berlaku dan ia terus berlaku setiap hari. kenapa seorang ibu atau bapa yang masih sihat tubuh badan dan langsung tiada cacat anggota sanggup mengemis di jalanan untuk cari nafkah untuk anak-anaknya? kenapa pula ada ibu bapa yang langsung tiada rasa tanggungjawap sanggup biarkan dan menyuruh anak-anak mereka mengemis untuk taja hidup mereka pula? dan kenapa kenapa ini semua terjadi? mungkin sebab salah rakyat malaysia juga yang terlalu prihatin dan juga terlalu pemurah. dan disebabkan itu mereka kini sangat bermaharajalela. dulu di tepi tepi jalan dan di kawasan yang terbuka sahaja mereka mengemis. kini di restoran makanan segera juga mereka sudah berani untuk meminta sedekah.

dan kini kita dibanjiri oleh peminta-peminta sedekah yang bukan sahaja dari bangsa dan negara kita, malahan bangsa lain juga sudah sangat berani meminta sedekah di negara kita yang rakyatnya begitu pemurah. dan dimana penguatkuasa dan orang yang bertanggungjawap untuk membanteras gejala ini? kenapa hanya sekadar butakan mata dan pekakkan telinga? ke mana hilang duit cukai itu cukai ini? mana badan-badan yang bertanggungjawap untuk mereka ini? mungkin kita negara kita tidak sangat kaya untuk memberi gaji kepada mereka yang tidak bekerja. tetapi negara kita tidak berlalu miskin untuk membanteras dan menempah mereka ini ditempat-tempat yang sebetulnya bukan? sedar tak dalam diam kita ditipu hidup-hidup dan mereka semakin kaya hari demi hari.

jangan sampai nanti mereka yang mengemis ini makin berani dengan mengemis dengan cara memeras ugut.


mungkin membanteras makcik-makcik yang susah menjaja di tapak-tapak yang salah lebih senang dari membanteras makcik-makcik ini. padahal tanah itu bukan hendak dibangunkan atau dimajukan. apalah salahnya makcik-makcik ini berniaga sementara dan mencari rezeki yang halal untuk mengisi perutnya dan juga perut keluarganya. kadang-kadang kita patut butakan mata dengan undang-undang mengikut situasi. sebab kita juga manusia. dan kita juga bisa mengerti dan memahami.

kembali ke jalanan.

akan kembali ke jalanan.
menulis isu-isu yang terdapata di jalanan.
sebab memang itulah lahirnya blog ini.
dan kini ia jauh tersimpang.
sudah rosak akal agaknya.

isu akan datang.
pengemis dan peminta sedekah: siapa dan apa isu mereka.

PROJECT ALPHA

project alpha? apa tu?
satu lagi projek yang akan membinasakan dunia?
satu lagi bom terbaru?
atau lagi movie yang akan keluar dan bila keluar nanti akan box office?
memang tayangan pecah panggung.

kena tulis mengenai apa yang ditonton tentang project alpha?
kalau tak ada tv macam mana?
student yang duduk kolej kediaman. update sangat ke drama, movie atau rancangan tv?
tentu sekali tidak. duduk kolej tengok buletin utama pun jarang bukan?
jadi macam mana nak update tentang project alpha ni?

apa susah.
tak tengok project alpha dalam tv.
youtube kan ada. siap boleh pilih lagi nak tengok minggu yang ke berapa.
kalau tak puas siap boleh ulangtayang. boleh pause kan kejap nak tengok lubang hidung mamat yang hot. dan yang paling penting siap boleh save lagi. dan tengok bila-bila nak tengok.

tak tahu tentang project alpha. google kan ada boleh search.
apa guna ada wifi kan? search.

tak mampu beli camera nak upload gambar.
tak perlu pun tak apa.
J.K Rowling tulis novel pun boleh kaya.
tak ada gambar pun.
fantasi dan imaginasi ada.
rugilah kalau tak guna.


p/s: hahahaha. macam mana? cukup gempak tak nak menang project alpha. keh keh. malas nak tulis panjang-panjang. korg search laa sendiri apa tu project alpha eh! apa guna ader internet kalau tak guna. apa guna on9 sampai pagi tapi tak tahu apa project alpha kan. aku malas nak terang banyak-banyak. siapa nak duit apa lagi. rembat dan try. mana tau kot-kot gol. untung sabut timbul. :D

selamat mencuba! aku? nak tidur. ngantok! ZZzZZzZZz

perjalanan : cerita minggu lepas.

ini cerita minggu lepas. tepat jam 9 malam lebih. aku mulakan perjalanan ke petaling jaya. berbekalkan skuter buruk dan berbaju melayu. aku dengan penuh segak dan ada gaya seperti hang tuah dalam cerita silat lagenda. aku mulakan perjalanan. baru nak pecut lampu isyarat depan taman melati merah. aku brek mengejut. aku rileks. betulkan helmet ikat ketat-ketat helmet. tarik zip baju sejuk atas (waktu tu berangan aku betulkan tanjak. repair kedudukan keris. baiki samping kasi ngam) lampu hijau aku mulakan perjalanan.

jalan area danau nak pergi ke bulatan pahang tu memang banyak liku. lubang-lubang dia macam periuk api dah. dah laa dalam. besar plak tu. tapi takpe. berbekalkan ilmu di dada. aku cilok mana yang patut. tapi periuk api memang tak kenal mangsa. kedeganggg! aku jatuh dalam satu periuk api. terbunyi satu letupan dan satu gegaran terasa di benak buntut aku. dan disusuli bunyi satu benda yang jatuh berguguran. gampang! makgat belakang aku patah. aku berhenti tepi jalan nak ambil balik menatang tu. ada budak dengan semangat berlari mendapatkan makgat aku. aku ingat dia nak curi dah makgat aku. aku dah lari dan sedia nak bagik flying kick dah. silap-silap kena flying kick aku boleh koma sebulan tu. tetapi kesabaran aku masih kuar. aku lepak dulu tunggu dia serang dulu. dia lari penuh semangat datang ke arah aku bersama makgat aku. aku dah bukak buah tepisan guru ketiga dah. mana laa tau kot-kot apa jadi kan. budak tu datang lagi dekat. " abg. ni abg punya tadi terjatuh." dia hulurkan ke arah aku. macam gampang. malu aku. aku capai skuter teruskan perjalan lagi. sepatah apa aku tak cakap kat budak tu.

sampai depan bulatan pahang. aku dengar satu letupan kuat. di ikuti pula dengan bau asap dan bau terbakar. aku teliti dari mana arah. serangan hendap barangkali. tetepi sedikit pun aku tak goyang. aku teruskan perjalanan lagi. boomm! satu lagi letupan. kali ni depan jalan tar. diikuti dengan teriakkan dan jeritan penduduk yang terkena serangan itu tadi. dah tak boleh jadi ni. aku mesti cari dan balas dendam. berbekalkan keris yang terdapat pada aku. aku teruskan perjalan lagi. mana tahu kalau jumpa waktu tengah jalan aku sauk jeh leher dia guna keris aku. walaupun mereka serang dengan senjata paling moden dan berbekalkan bunyi yang cukup bising. aku tidak takut. gentar pun tidak sama sekali. ini anak pahang kot. darah mat kilau berkilau kilau dalam darah. berpantang maut sebelum ajal. apa nak jadi jadi. yang penting kita pertahankan diri. walaupun aku hanya berkeris kamu bersenapang patah. sikit aku tak hirau.

aku lajukan kelajuan skuter aku. aku dah sampai depan muzium negara. tetapi suasana sunyi sepi. tetapi aku masih berhati-hati untuk mengelak periuk api yang tertanah di dalam jalan-jalan yang aku lalui. tiba-tiba suasana yang sunyi bertukar gempita. keboomm! kebommm! dua kali letupan kedengaran. agak canggih senjata dia kali ini. sampai dua kali letupan. aku terkejut dan memperlahankan kenderaan. cari kot-kot ada musuh dalam semak. tetapi batang hidung pun aku tak nampak. darah pendekar aku makin panas. dah mendidih-didih dah ni. rasanya kalau aku bagi penampar pun dah pengsan dah musuh tu. tetapi tak apa. aku aim kalau jumpa dalam perjalanan aku. aku kelar jeh leher dia.

aku dah sampai bangsar. sikit lagi nak sampai markas aku. keboomm! lagi sekali dia serang aku. kali ni dengan bunga api memancut-mancut keluar. memang lahanat betul musuh ini. sungguh kental dan degil. aku dah tak kira dah. lampu merah aku selambe jeh langgar. aku kisah apa. sebab aku dah memang marah. dan membara-bara dah marah aku ni. aku tak kisah dah lampu isyarat merah atau hijau.

aku pecut laju. selaju yang boleh. tiba-tiba ada bunyi siren dari belakang. seorang lelaki bajet macho lagi hot sedang menunggang kuda putih meluncur laju ke arah aku. tanpa banyak soal dia suruh aku ke tepi. bila lihat dia lebih lagak pendekar aku dan aku rasa dia lagi banyak ilmu di dada di dada dia. aku berlahankan skuter aku dan ke tepi. tanpa banyak soal dia mintak lesen. arrgh! baru aku tersedar yang tadi tu semua gara-gara mercun. baru aku sedar yang sebenarnya tadi itu letupan dari mercun-mercun liar. memang bangsat. aku puas cakap kat jejaka berkuda putih tadi bahawa aku dalam misi menyelamatkan tanah melayu. dia tak banyak soal terus bagi aku satu surat sambil berkata "ini adalah misi terakhir anda. selesaikan. dan semoga berjaya!" kena saman aku malam tu. tapi nasib baik dengan dbkl jeh. jadi pergi mampuslah saman tu! keh keh. aku dah buang dah surat tu sebelum masuk PJ.

nasib baik rumah ira ada nasi. aku lepaskan geram makan nasi ayam merah kurma daging. sikit pun aku tak malu. bukan rumah mertua aku. hah hah hah. sorrylah ira aku nak pantun itu hari tapi aku baru nak sebut kat bapak kau "pakcik inilah bakal menantu pakcik semua dah jeling kat aku." dorg suap aku dengan karipap. huh!


mercun sekarang macam gampang. yang main mercun nya pula macam setan. tak main dah mercun padi mercun papan. semua nak main mercun ketupat mercun bola mercun besar-besar. dengar cite kastam rampas lepas tu jual semula. apa kes? masuk poket sebab tak ada bonus raya ke?

jalan raya kat malaysia macam gampang. bapak banyak periuk api. silap langkah boleh patah kaki. silap masa boleh hilang rim. apa air tak cukup ke sampai nak buat takungan air tadahan air kat jalan raya? ingat semua orang naik merc naik bmw naik supra suspension langgar lubang air pun tak tumpah hah? mana mat rempit tak banyak mati. sebab elak lubang langgar lori. mana ford ranger gila laku sekarang sebab jalan kat malaysia layak naik pacuan empat roda jeh.

huh! naik komuter lembab! ikut jalan raya bangsat teruk jalan! baik tidur jeh lagi bagus. sebab tu aku tak pergi beraya. hahahahaha

p/s : aku dah bayar cukai jalan tapi duit tu pergi mana? jalan kat ibu kota pun macam bangsat lagi. aku bayar cukai pintu tapi longkang tersumbat gak. sampah pun delay gak angkut. aku bayar saman tapi asyik aku jeh kena. abang naik kereta mewah kau pejam mata. aih!

Wenger dan Remaja



dah tengok video ni?
apa macam geng? ada terpaku tak tengok game ni?
macam cibai kan game ni kan?
mmg fantastic! mr. boom bass stik! mr lobaa lobaa!

happy anniversary Arsene Wenger!
dari highbury ke emirates.
dari henry ke fabregas.
anda masih kelihatan cool dengan pasukan remaja.


untuk pasukan sampah (man utd, liverFOOL, HELLsea, dan juga Man Citot)
pergi mampus! hahahahahaha.

p/s : nak komen? komenlah. skit pun aku tak heran.

no komen.

bila tanya ah chong seorang peminat liverpool apa komen dia sebelum perlawanan.
"pasti boleh menang! confirm! torres hat trick!"

selepas perlawanan.
"no komen!"

aku tak tanya apa pun lagi kot. keh keh.
itulah sokong lagi kelab sampah tu. padan muka kau.

arsenal menang 6-1. bukan nak berlagak atau meninggi diri. tetapi itu kenyataan. itu realiti dan itu yang berlaku. hahahahaha :D

untuk peminat liverpool :) nak tukar team? boleh lagi. kad keahliaan pun ada lagi. apa lagi lompat kelab! takkan lompat parti jeh boleh. lompat kelab pun boleh hape! :D

untuk daud :) kau amacam. darah gemuruh dah hilang? hahahaha :D

untuk ira :) amacam daud tu? dah lulus ke? hahahahah..

untuk nadia :) sekali lagi nak kata. awak sibuk jeh.

I Got a Feeling :P



gila KOooOooOooOoOOoLLLLlllllllLL ini video.

credit to ah chong sebab suruh tengok video ni.

bersatu teguh bercerai roboh. ada kena mengenakah? :D

p/s : argh! sudah jam 4 pagi. mari tidur.

cerita ngeteh..

sekarang budak-budak tempat aku dah tak nyanyi lagu balada rock.
dah tak juga pegang gitar sambil nyanyi lagu rock cinta.

kalau pergi ngeteh atas motor atau dalam kereta tak ada dah dengar-dengar lagu-lagu punk rock, lagu siti, lagu fauziah latiff, lagu aznil.

tapi sekarang semua dah tukar genre. atas motor dalam kereta waktu on the way ke kedai mamak semua nyanyi.

cerita kedai kopi.
cerita kedai kopi.
tapi datin muda tengok. geram dan sangkut.
datuk outstation. apalagi angkut.
cerita kedai kopi.
cerita kedai kopi.

macam haram. part yang tak elok semua bersahutan-sahutan jeh nyanyi. kalau naik kereta dah boleh nyanyi featuring mie feuturing sham featuring fred.

layan laa. jangan sampai esok tukar pakai topi besbol baju american football kedabak besar. kasut bengkak. itu sumpah aku lepak rumah jeh.

p/s : muse - the resistance album dah released 14th september lepas. mari kita cari album original dalam limewire. keh keh.

wuarghh! esok nak gi hantar rombongan meminang daud plak. harap-harap mak bapak ira setuju. puas dah siapkan pantun ni. zarf kau larikan diri. taknak langsung support aku tolong meminang. ceh!

ira. jgn lupa duit raya.
daud. mandi bunga sebelum pergi.
nadia. kau sibuk jeh! hahahaha :D

Al-Fatihah : Cuba Baca ini

tekan.

apabila seorang isteri melangkah ke bilik mayat yang menempatkan suaminya yang telah lama tidak beliau ketemu.

dan langkahnya masuk ke bilik mayat itu untuk melihat jenazah suaminya sambil berkata

"Assalamualaikum abang. kami datang." kata isterinya.

hati lelaki juga bisa tersentuh. hati lelaki juga bisa menangis apabila membaca sambil membayangkannya. cukup tabah wanita ini.

berakhir sebuah kehidupan seorang yang digelar pengganas. tamat riwayat seorang yang dikenali sebagai Noordin Mat Top. tetapi adakah serang pengganas akan tamat seangkatan tamatnya riwayat beliau?

adakah kita gelarkan dia ini pengganas atau pejuang? sama-sama kita definasikan sendiri.


nota kecil : Israel bukan pengganas kerana dia hanya mempertahankan kedudukkan mereka dan memperluaskan negara mereka. palestin hilang sedikit demi sedikit dari peta dunia. tetapi tiada siapa yang gelarkan mereka pengganas. adakah saya salah?
kenapa iran salah membina loji urunium atau memiliki senjata nukluer tetapi israel halal dan layak untuk memiliki ini semua? kenapa perlu ada PBB sedangkan keputusan atas mereka yang memegang VETO?

tentang kamu. tentang kita

terasa berdebar hatiku
setiap melihatmu tersenyum padaku
tak kuasa menahan rindu
untuk selalu bertemu bercinta
denganmu

adakah kau merasakan juga
cinta yang selalu hidup di jiwaku
tak tahu mengapa dirimu
begitu indah membuatku
selalu ingin di dekatmu

bawalah diriku
di setiap mimpi-mimpimu
ku kan selalu ada untukmu

biarlah cerita cinta kita
terjalin abadi
aku kau selamanya

ku ingin hidup ku untukmu
hidupku bagiku
berjalan bersama

bawalah diriku
ku kan selalu ada untukmu.

tompi - tentang kamu

kita gaduh. kita marah. kita naik angin. kita diamkan diri. kita keciwa. kita resah. kita gelisah.

tapi kita tak pernah terpisah. tapi kita tak pernah berubah hati. tapi kita tak pernah pergi dari kisah ini.

sebab ada sesuatu tentang kamu. sesuatu yang sangat istimewa. sesuatu yang hanya kamu sahaja yang ada. sebab hanya kamu.

ok dah. kan ayah baca kan kantoi plak kan. dah demam-demam plak ayah bila baca kan. tak pasai-pasai lengit nanti kena. :D

ok cukuplah tu. tak yah tulis banyak-banyak. hahaha! :D


p/s : ira. kami datang nak duit raya jeh. sbb dah kering betol dah ni. hehehe :D
post ini bukan untuk ira. tapi untuk rummate dia last year! :P


cam merepek jeh kan post ni. aku baca pun macam pening. layan jeh lah :D